slider02.jpg slider06.jpg slider01.jpg slider05.jpg slider03.jpg slider04.jpg
Mijn Team
Jeugd
Senioren
Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast

Zeewoldens succes in de VS

26-11-2016 | Website
Nieuwsafbeelding

Voor een studie naar de Verenigde Staten afreizen, daar voor een universiteit hockeyen en met je team Nationaal Kampioen worden. De Zeewoldense Esmee Peet deed het. Op 20 November wonnen ‘The Blue Hens’ van de Universiteit van Delaware voor de eerste keer in de geschiedenis, de NCAA (National Collegiate Athletic Association) Nationals, door de Universiteit van North Carolina met 3-2 te verslaan.

Esmee begon haar hockey carrière in de 8-tallen en MD1 bij Hockey Club Zeewolde. Ze werd daar oa getraind door Bjorn Kellerman (Kampong H1). Nog steeds rekent ze een aantal van haar Zeewolder teamgenootjes tot haar beste vriendinnen. Met haar drive en talent speelde ze achtereenvolgend voor Amersfoort (AMHC) en Laren. Daarna waagde ze de grote overstap naar de Amerikaanse competitie.

Hoog tijd voor een paar vragen aan Esmee:

Hoe ben je uiteindelijk in de VS bij de Universiteit van Delaware terecht gekomen?
" Twee meiden uit m’n team van Laren waren naar Amerika gegaan voor een jaar en waren heel enthousiast. Toen ben ik me er wat meer in gaan verdiepen en heb in de zomer van 2012 de knoop doorgehakt om actief te gaan zoeken naar coaches/scholen in Amerika.”

Heb je een universiteit gezocht met het oog op het hockeyteam?
"Ik heb voornamelijk naar de verschillende coaches en hockey programma’s gekeken. Er spelen 79 teams in de eerste divisie dus er is veel keuze. De top 10 speelt in principe elk jaar voor het kampioenschap, maar daar is school soms minder belangrijk. Ik heb voor Delaware gekozen omdat de coach daar pas 2 jaar was en grootste plannen had. Toen ik daar kwam waren we 37ste in de ranking. Hij ( de Nederlander Rolf van der Kerkhof) vertelde mij dat hij naar de top 10 wilde en mij leek het interessant om daar aan mee te werken”.


Kan je vertellen of je veel verschil ervaart tussen de Amerikaanse en Nederlandse competitie en wat zijn de belangrijkste verschillen?
"Een van de belangrijkste verschillen is dat je in Amerika voor je universiteit speelt in plaats van een club. Je wordt heel professioneel behandeld. De afstanden in Amerika zijn erg groot dus met uitwedstrijden slapen we vaak in hotels. Een ander verschil is dat je maar 4 jaar voor een universiteit kan spelen. Als eerstejaars kijk je erg tegen de vierdejaars op. Het was heel bijzonder en leuk om dit jaar een vierdejaars te zijn en het team te leiden”.

Behalve Esmee spelen er nog 4 Nederlandse meisjes in het team van Delaware: Marjelle Scheffers (Amersfoort en Kampong), Emmeline Oltmans (Gooische en Scharweijde), Lisa Giezeman (HDM), Kiki Bink (Wageningen) en een in Nederland geboren en opgeleide coach: Rolf van der Kerkhof. De internationale spelers worden aangevuld door de Duitse Great Nauck (Düsseldorf), die wel 33 goals wist te scoren.
"In een team setting spreken we altijd Engels tegen elkaar maar een op een vaak Nederlands. We hadden 5 vierdejaars. Twee Nederlanders (Marjelle en ik) en drie Amerikaanse. De drie Amerikaanse meisjes zijn afgelopen januari twaalf dagen in Nederland geweest. Dit was ontzettend leuk. We zijn allemaal heel goed bevriend en zien elkaar elke dag.”

Hoe zijn je hockeyseizoenen in de VS verlopen
"Erg verschillend. Zoals ik eerder zei zijn er 79 teams in Amerika. Deze zijn opgedeeld in verschillende poules Aan het eind van het seizoen zijn de landskampioenschappen, daar spelen 16 teams voor de titel aan de hand van een afval-schema. Je kan je hiervoor plaatsen door kampioen te worden in je poule. Daarnaast worden de overige plekken verdeeld aan de hand van de rankings. De nummer 1 tot 10 worden in principe automatisch geplaatst.


In ons eerste jaar was ons doel om de poule te winnen, de CAA. De vierde jaars in mijn team toendertijd hadden dit nog nooit voor elkaar gekregen. Ons doel werd bereikt en zo werden we geplaatst voor het landskampioenschap. In de eerste ronde moesten we gelijk tegen de nummer 1, North Carolina, en werden we met 6-2 verslagen.”

In Esmee’s tweede jaar in Amerika verloren the Blue Hens opnieuw de eerste ronde.


"Het derde jaar hadden we een erg sterk team. Ons doel werd winnen van onze poule, de CAA én naar de FINAL 4. (De halve finale van het landskampioenschap). Hiervoor moet je 2 rondes winnen en dus erg goede teams verslaan. We wonnen de CAA.
In de eerste ronde troffen we de nummer 3 van Amerika. We speelden een van onze beste wedstrijden, maar verloren helaas in de verlenging met 4-3. De teleurstelling gaf ons echter veel motivatie voor mijn laatste jaar, want de vijf meiden van mijn studiejaar hadden nog één kans om naar de Final 4 te gaan.”

Dit laatste en Esmee’s senior jaar stelden de Blue Hens zich opnieuw tot doel hun poule te winnen en door te dringen tot de halve finale. Na poulewinnaar te zijn geworden stootten ze al snel op het team van Duke University die als eerste gerankt was.Duke werd verslagen: van een 2-0 achterstand naar een 2-2 gelijkstand Door na 3 minuten te scoren in de Amerikaanse 7 tegen 7 verlenging werd een spectaculaire overwinning behaald. Alles was mogelijk. The Blue Hens stelden een nieuw doel inclusief slogan: "National Champions, why not Delaware?”. Kortom: Nationaal Kampioen worden.

"Op donderdag hadden we een diner met alle vier teams die nog over waren, dit was heel gaaf. Op vrijdag wonnen we de halve finale met 3-2 van Princeton en stonden we in de finale!” Esmee scoorde de winning goal.

Hoe was de NCAA Field Hockey Nationals finale de 20e, de eerste die Delaware ooit gewonnen heeft?

"Vele fans zijn met ons meegereisd omdat het heel bijzonder was dat een team van Delaware in de finale stond. Voor het hockey team was dit de allereerste keer.

De finale was heel spannen…. Ik denk dat de andere teams niet hadden verwacht dat wij er met de titel vandoor zouden gaan. We kwamen in de finale 2-0 voor te staan. In de tweede helft scoorden zij 2 keer. Dit maakte het spannend vooral omdat zij erg snel waren en heel veel kwaliteit hadden. Gelukkig scoorde wij 5 minuten voor tijd de 3-2 en konden we de wedstijd uitspelen. Na de winst was het gekkenhuis. Al onze fans stormden het veld op. Het was een groot feest. Nu een week later kunnen we het nog steeds niet helemaal geloven. Het laatste NCAA kampioenschap dat onze universiteit heeft gewonnen was het Women’s lacrosse team in 1983”

Toekomstplannen

Esmee studeert Bedrijfskunde met een minor in Economie en Management Information Systems en studeert eind mei af. Volgend schooljaar keert ze terug naar Nederland en is ze van plan de Master Business Information Management aan de Erasmus Universiteit te doen. Ze denkt haar hockey carrière in de buurt van Rotterdam te kunnen voortzetten. ‘The Blue Hens’ wil ze natuurlijk wel blijven volgen.

Op de vraag of ze nog een nog een boodschap/tip heeft voor de jeugdspelers van Hockey club Zeewolde antwoord ze het volgende:
"Stel een doel aan het begin van het seizoen, deel dit op in kleinere doelen. Doelen die bereikbaar zijn. Een zorg hierbij dat je hele team hierin gelooft. Als je dit doet kun je ontzettend veel bereiken.

Als je mij 4 jaar geleden had verteld dat we landskampioen zouden worden had ik dit niet gelooft en zelfs een maand geleden leek dit nog heel ver weg.
Verder is het belangrijk om alle kansen te grijpen die op je pad komen. Je kan beter spijt hebben van iets dat je gedaan hebt dan dat je spijt hebt van iets dat je niet gedaan hebt.”

Als het aan Esmee en Hockey Club Zeewolde ligt komt ze komend seizoen snel een keer haar Amerikaanse hockey skills delen met de hockeyjeugd van dit sportieve dorp!
Reacties

Hero Bouwman
Esmee, wat een fantastische Internationale ervaring !! Gefeliciteerd met jullie kampioenschap. Hero
Ton Gathier
Wat een geweldig succes, gefeliciteerd Esmee. HCZ is trots op Esmee met het behalen van een Amerikaans kampioenschap. Alexia en Esmee bedankt voor het waanzinnig leuk artikel op onze site. Bestuur HCZ
Wiebe van Druten
Fantastische prestatie met een droomresultaat! Van harte Esmee!
Wiebe van Druten
Fantastische prestatie met een droomresultaat! Van harte Esmee!

Reageer op het nieuws